Projekt edukacyjny „Zdrowo jem, więcej wiem”
Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w wiosennej edycji programu edukacyjnego pt.: „Zdrowo jem, więcej wiem”, którego organizatorem jest Fundacja Banku Ochrony Środowiska. Celem projektu jest podniesienie wiedzy na temat zależności pomiędzy sposobem odżywiania a stanem zdrowia. W ramach przedsięwzięcia uczniowie wraz z nauczycielami realizowali następujące zadania:
Lekcja: „Słone i słodkie przekąski”;
Lekcja: „Płyną statki z bananami”;
Konkurs: „Opowieść o zdrowych słodyczach”;
Forum zdrowia dla rodziców: „Słodkie życie”;
Dzielimy się wiedzą: ‘Przekąski i pochodzenie żywności”.
Tradycyjne podczas lekcji omawialiśmy zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej. Zajęcia przygotowywane były w formie krótkich pogadanek, dyskusji, zabaw, konkursów, które w dostępny sposób przekazują i utrwalają wiedzę. Uczniowie świetnie radzili sobie z powierzonymi zadaniami. Wykonywali je z dużym zaangażowaniem oraz przejęciem. Praktyczne działania w kuchni dydaktycznej, a także spotkania z pielęgniarką pozwoliły przekazać dzieciom i młodzieży cały szereg cennych wskazówek dotyczących dbania o dobre nawyki żywieniowe. Rozpoznawali i nazywali produkty spożywcze, dzielili je na zdrowe i niezdrowe, jak również wskazywali, co warto jeść codziennie, a co tylko od czasu do czasu. Owoce oraz warzywa stanowią bardzo istotny element w diecie młodego człowieka, odgrywają przecież dużą rolę w ich prawidłowym rozwoju. Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz znaczne ilości błonnika, które chronią przed wieloma chorobami.
Należy nieustannie zachęcać uczniów do zamiany słodyczy na owoce, zawierające naturalny cukier oraz na produkty bez dodatku sacharydy. Wszystkie podjęte działania w ramach programu przyczyniły się do znacznego podwyższenia wiedzy i umiejętności na temat optymalnego jadłospisu, bogatego w owoce oraz warzywa, wpływu dowolnej aktywności fizycznej, które bez wątpienia powinny stanowić nasz codzienny kodeks zdrowia.